Informativament qualsevol notícia pot ser fàcilment compresa a través de la tècnica de l’escola periodística nord-americana coneguda com les «5 W»: Què (What) ha succeït; Qui (Who) són els seus protagonistes; On (Where) ha succeït; Quan (When) ha succeït; i Per què ha succeït (Why)». Les 5W van ser establertes pel retòric grec Hermàgoras de Temno, de l’escola de Rodas.

 

J. Jorge Sánchez, catedràtic d’ensenyament secundari.

J. Jorge Sánchez a Xarxes Socials:

 

 

What: Què ha succeït amb l’Educació?

Més que què ha succeït diria què està succeint: s’està transformant, canviant els seus objectius, fonaments i procediments i, en el curs d’aquesta metamorfosi accelerada i irreflexiva, s’estan deixant de banda precipitadament alguns dels pressupostos i acords que havien governat la transmissió de coneixements i normes en les nostres cultures des de fa segles, la qual cosa provoca una notable tensió entre el neguit dels qui volen conservar i l’entusiasme d’aquells que volen modificar.

Who: Qui són els seus protagonistes?

La resposta més fàcil, sense matisos, seria la societat en general. Afinant més, és clar que no tots tenen el mateix grau de responsabilitat: actors i poders econòmics i polítics sembla que són els promotors fonamentals d’aquest canvi, però centrar-lo en ells, desatenent les dinàmiques pròpies de qualsevol mena de producció i organització social, és una mica ingenu. Pares, docents, ideòlegs, productors culturals, consumidors dels productes educatius o periodistes tenen també un paper gens menyspreable en aquest procés: no són mers subjectes passius que es troben amb una nova situació en l’emergència de la qual no han tingut res a veure.

Where: On ha succeït?

Fonamentalment a la Unió Europea, però ja havia succeït molt de temps enrere en USA.

When: Quan ha succeït?

Per fixar una data simbòlica, diria que es pot condensar el 1997 quan l’OCDE va posar en marxa PISA i el projecte de Definició i Selecció de Competències (Desseco).

Why: Per què ha succeït?

Simplificant: perquè el capitalisme globalitzat ha entrat en una revolució tecnològica de magnituds incalculables a conseqüència de la qual ha d’adaptar les estructures de conservació i reproducció que havia sostingut als nous contextos que van sorgint. L’objectiu? Tractar de controlar en la mesura que sigui possible l’evolució dels diferents escenaris que es van obrint.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable: Fundació Episteme.
  • Finalidad:  Moderar los comentarios.
  • Legitimación:  Por consentimiento del interesado.
  • Destinatarios y encargados de tratamiento:  No se ceden o comunican datos a terceros para prestar este servicio. El Titular ha contratado los servicios de alojamiento web a Nominalia que actúa como encargado de tratamiento.
  • Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional: Puede consultar la información detallada en la Política de Privacidad.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.