La funció primordial del Consell Assessor és la de donar suport al Patronat de la Fundació en l’àmbit de les competències pròpies d’aquest últim, prestant-li la seva col·laboració i assessorament, orientant-se bàsicament la seva activitat envers les consultes realitzades pel Patronat en relació amb totes aquelles matèries que tingui a bé sotmetre-li o bé elevant les propostes que consideri fruit de la seva experiència i anàlisi.

 

Membres del Consell Assessor:

 

Carme Torras

Carme Torras i Genís

Llicenciada en Matemàtiques per la UB, màster i doctora en informàtica per la Universitat de Massachusetts i la UPC, respectivament. És Professora d’Investigació del CSIC i cap d’un grup de recerca en robòtica assistencial a l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC).

Fellow de l’IEEE i EurAI, membre numerària de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, de l’Institut d’Estudis Catalans i de l’Academia Europaea; premi Julio Peláez a las científicas pioneras en física, química y matemáticas de la Fundación Tatiana Pérez de Guzmán el Bueno, Professional Catalana TIC de l’any 2018, i medalla Narcís Monturiol de la Generalitat de Catalunya.

Premi DonaTIC 2020 Categoria acadèmica/investigadora. Ha liderat 16 projectes europeus, l’últim és l’ERC Advanced Grant Clothilde sobre manipulació robotitzada de roba.

Premio Nacional de Investigación “Julio Rey Pastor” 2020 en l’àrea de Matemàtiques i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions. El jurat va destacar la seva trajectòria de recerca i la contribució que la seva activitat científica ha suposat per al progrés de la tecnologia i la societat.

Compagina la recerca científica amb l’escriptura literària i la promoció de la tecnoètica. Les seves novel·les La mutació sentimental (Pagès, 2008) —premis Pedrolo 2007 i Ictineu 2009— i Enxarxats (Males Herbes, 2017) —premi Ictineu 2018— aborden dilemes ètics suscitats per la robòtica, la IA i les xarxes socials.

Vice-Presidenta del Comité de Ética del CSIC, membre del Consejo Asesor en Inteligencia Artificial del Gobierno, del Comitè d’Ètica de la UPC, del Consejo Asesor de la Digital Future Society, del Review Panel del Swiss National Centre of Excellence (NCCR) in Robotics, i prèviament ho ha estat del Review Panel dels Clusters of Excellence in Engineering de la German Research Foundation (DFG), del Comitè Assessor de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU), i del Comité Científico y Técnico de la Agencia Estatal de Investigación (AEI).

 

Miquel Casas

Miquel Casas Brugué

MD. PhD Catedràtic de Psiquiatria Emèrit. Departament de Psiquiatria i Medicina Legal. Facultat de Medicina. Universitat Autònoma de Barcelona (2021 fins l’actualitat)

Formació en Psicofarmacologia a l’Institut Karolinska de Estocolm, Suecia, de 1978 a 1983.

Cap de La Unitat de Conductes Addictives del Servei de Psiquiatria del Hospital de la Sta Creu i Sant Pau de Barcelona, de 1983 a 2000

Cap del Servei de Psiquiatria del Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona, de 2000 a 2016.

Cap del Grup de Recerca en Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del Vall Hebron Institut de Recerca (VHIR) de Barcelona, de 2005 a 2020.

Catedràtic de Psiquiatria del Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la Universitat Autònoma de Barcelona de 1996 a 2020.

Actualitat:

Director del Programa “UTAE Recerca” de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. (2020 fins a l’actualitat)

Director Científic del Programa PAIMM-PAIME, per a Metges Malalts, de la Clínica Galatea. Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, des de 1998 fins a l’actualitat.

Membre del Consell Assessor del Pla de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, des de 2004 fins a l’actualitat.

Membre del Consell Assessor de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, des de 2017 fins a l’actualitat.

President de la Sociedad Española de Patología Dual, des de 2016 fins a l’actualitat.

El 1995 va ser  nomenat membre del Grup d’Experts de l’OMS per a l’avaluació internacional dels nous Programes de Manteniment amb Heroïna realitzats a Suïssa.

Acadèmic Honorific de la “Reial Acadèmia de Medicina” de la Comunitat Valenciana en 2016.

Patró de la Fundació Vidal i Barraquer (Barcelona)
Patró de la Fundació d’Investigació Sant Pau (Barcelona)
Patró de la Fundació TLP (Barcelona).
Patró de la Fundació FITA (Barcelona)

Membre del Consell Editorial de diverses revistes en el camp de la Psiquiatria i Addiccions.
Ha rebut diversos premis i reconeixements institucionals.
En la seva producció científica destaquen:

374 articles publicats (amb Factor d’Impacte: 1.291,146; Factor H: 57; Index i10: 237 i nombre de cites: 14.237) i ser editor de 34 llibres de temàtica psiquiàtrica.

 

Carlos Tabernero

Carlos Tabernero Holgado

Ph.D. en Biologia per la Universitat de Salamanca. Màster en Història de la Ciència (UAB, 2010).

Ha treballat com a biòleg molecular en el National Cancer Institute (NCI-NIH, 1992-1998, EUA); com a professor i dissenyador de programes educatius a Children’s Studio School, a Washington DC (1999-2003, EUA); com a investigador en estudis de comunicació a la Internet Interdisciplinary Institute (IN3-UOC; 2005-2010).

Va unir-se, el 2005, al Centre d’Història de la Ciència (CEHIC-UAB), on és professor agregat d’Història de la Ciència.

Actualment ensenya en els graus de Medicina, Biologia, Ciències Biomèdiques i Genètica, així com en el Màster Oficial en Història de la Ciència: Ciència, Història, Societat (CEHIC), que també coordina, el amb el Máster Oficial en Formació de Professorat, i el programa de doctorat del CEHIC en Història de la Ciència. Ha publicat extensament en tots els camps en els quals ha treballat.

La seva docència i recerca se centren en l’estudi de les narratives urbanes sobre la naturalesa (les interseccions entre la història de les ciències de la vida, la història urbana, la comunicació científica i els estudis dels mitjans), principalment en relació amb el cinema, la televisió, la literatura i els processos de construcció i circulació del coneixement de la història natural en el segle XX.

 

Eulalia Pérez Sedeño

Eulalia Pérez Sedeño

Catedràtica de Lògica i Filosofia de la Ciència. Professora de Recerca en Ciencia, Tecnología y Género en el Departamento de Ciencia, Tecnología y Sociedad del Instituto de Filosofía del CSIC (España). Coordina la Red Iberoamericana de Ciencia, Tecnología y Género, finançada per CYTED, formada per més de 100 investigadores de 10 països.

Ha estat professora o investigadora a la Universitat de Barcelona, a la Complutense de Madrid, a la de Cambridge (Regne Unit) i a la de Califòrnia a Berkeley, entre altres. Ha estat Directora General de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT, 2006-2008).

Presidenta de la Sociedad de Lógica, Metodología y Filosofía de la Ciencia en España (2000-2006), Vicepresidenta de AMIT (Asociación de Mujeres Investigadoras y Tecnólogas, 2001-2006). És membre del Consell Assessor de la Red-Cátedra de Mujeres, Ciencia y Tecnología (des d’Octubre, 2005). Ha estat Coordinadora Adjunta de l’àrea de Filologia i Filosofia de la ANEP (2005-2006) i vocal del Consell Editorial de la Fundació Carolina (2006-2012). Ha participat en diverses Comissions d’Experts i pertany a diversos comitès científics de diverses revistes nacionals i internacionals.

Ha publicat i editat més de cent llibres o articles.

 

Xavier Ros Oton

Xavier Ros Oton

Ph.D. en Matemàtiques per la Universitat Politècnica de Catalunya. Treballa en Equacions Diferencials Parcials (PDE).

Catedràtic de Recerca ICREA i Catedràtic de la Universitat de Barcelona.

Anteriorment, ha estat professor assistent a la Universität Zürich, així com RH Bing Instructor a la Universitat de Texas a Austin.

Més de 40 publicacions a les principals revistes internacionals de Matemàtiques.

Medalla d’or Guido Stampacchia, 2021. Premi Investigació Científica 2019 de la Fundació Princesa de Girona. Premi Antonio Valle 2017 de la Sociedad Española de Matemática Aplicada. Premi J. L. Rubio de Francia 2017 de la Real Sociedad Matemática Española (RSME) & Fundación BBVA. Premi Vicent Caselles 2015 de la RSME & Fundación BBVA. Premi Extraordinari de Doctorat de la Universitat Politècnica de Catalunya. Premi Evariste Galois 2012 de la Societat Catalana de Matemàtiques.

Premio Nacional de Investigación per a Joves “María Andrea Casamayor” 2023 en l’àrea de Matemàtiques i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions pel desenvolupament de tècniques noves i fonamentals en l’àrea de les equacions en derivades parcials.

És el matemàtic de la seva edat més citat en el món.

 

Josefina Cambra

Josefina Cambra Giné

Llicenciada en Ciències Biològiques, per la Universitat de Barcelona, s’ha dedicat durant molts anys a l’activitat docent estant vinculada a les organitzacions col·legials i la seva activitat professional.

És actualment Presidenta del Consell General de Col·legis de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències.

Membre del Consejo Escolar del Estado, com a personalitat de reconegut prestigi en el camp de l’educació i la renovació pedagògica i membre del Patronat de la Fundació Privada de Caixa d’Enginyers.

El passat 4 de juliol 2020 ha rebut la condecoració del Orden Civil de Alfonso X el Sabio per la seva llarga dedicació a l’educació.

Ha estat diputada en el Parlament de Catalunya: Vicepresidenta de la comissió sobre la UE, portaveu en la comissió sobre afers exteriors i cooperació, membre de la comissió d’Educació i Cultura, i membre de la comissió sobre immigració.

Ha estat membre del Consell Social de la Universitat de Barcelona, del Consell Escolar de Catalunya i del Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu.

 

José A. Díez Calzada

José A. Díez Calzada

PhD en Filosofia per la Universitat de Barcelona

Professor de Filosofia a la Universitat de Barcelona des de 2006. Anteriorment Professor de Filosofia a la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona, 1986-2006). Treballa en recerca de filosofia de la ciència, en particular les teories del mesurament, l’estructuralisme, l’explicació i representació científica i la semàntica de conceptes científics.

Acadèmic visitant a les Universitats de München, NYU, LSE i Pittsburgh; i Professor convidat a diverses universitats de Mèxic i l’Argentina.

 

Itziar Ruisanchez

Itziar Ruisanchez Capelastegui

Catedràtica de Química Analítica per la Universitat Rovira i Virgili, Tarragona. Ph.D. Llicenciada en Ciències Químiques per la Universitat de Barcelona (Facultat de Química de Tarragona). Doctorat en Ciències Químiques per la Universitat Rovira i Virgili, Tarragona.

Investigació adreçada al desenvolupament de metodologies analítiques que porten associades la aplicació de tècniques de tractament de dades (data analysis) i a la seva validació. Bàsicament treballa en control de qualitat i adulteració d’aliments.

Escriptora de treballs científics en revistes internacionals, escriptora de treballs de divulgació científica. Ponent en conferències internacionals.

Vocal de la Junta directiva de la Spanish Society for Chemometrics and Qualimetrics.

 

Joan Brugués

Joan Brugués Freixanet

Llicenciat en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona. Llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona. Mestre de Català per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Cofundador i president de l’associació “Fòrum de Debats” de divulgació cultural i de foment del pensament crític.

Professor de Batxillerat i d’Ensenyaments Secundaris (1978 -2014) a diverses escoles i instituts.

Coautor del llibre “El Modernisme, una visió interdisciplinar” (1995). Membre dels grups de treball “Les Avantguardes” i “Les Avantguardes del segle XX” (1996-1997). ICE de la Universitat de Barcelona. Ha participat en nombrosos cursos de formació acadèmica i pedagògica i ha estat jurat de premis culturals i literaris.

Col·laborador en mitjans de comunicació escrits i audiovisuals.

 

Santiago Crivillé

Santiago Crivillé Andreu

Graduat en Enginyeria Tècnica Industrial Electrònica per l’Escola Universitària d’Enginyeria Tècnica Industrial de Terrassa. Ha desenvolupat la vida professional a la docència d’ensenyaments secundaris com a catedràtic en l’especialitat de Tecnologia Electrònica.

Actualment exerceix la Gerència de la “Fundación Técnica Industrial”.

Degà del Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Tarragona (2001 al 2014). Membre fundador de l’Associació d’Enginyers Tècnics Industrials i de Grau de Tarragona (2008). Ha presidit dues vegades el Consell de Col·legis de Catalunya (2002 i 2005) i va ser elegit vocal de l’executiva del “COGITI” (2007 al 2016).

Està reconegut com Enginyer Europeu per “European Federation of National Engineering Associations (FEANI) Brussels” (2005) i acreditat com Enginyer “Expertise” en la Certificació en el Desenvolupament de Formació i Experiència Professional pel “Consejo General de la Ingenieria Técnica Industrial de España” (COGITI)” (2012).

Ha posat en marxa estudis reglats dels Cicles Formatius de Sistemes de Telecomunicació i informàtica i de Desenvolupament de Productes Electrònics en l’IES Comte de Rius de Tarragona. Ha publicat llibres de text tècnics, sobre Tecnologia i Comunicacions Electròniques.

Ha col·laborat amb la Universitat Rovira i Virgili (U.R.V.) de Tarragona, impartint cursos pel ICE sobre comunicacions electròniques via aire i satèl·lit i d’energia fotovoltaica. A l’Escola Tècnica Superior de Enginyeria (ETSE) sobre Atribucions Professionals i Gestió administrativa dels treballs tècnics. Actualment és membre del Consell Assessor de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Química (ETSEQ) des del 2015.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable: Fundació Episteme.
  • Finalidad:  Moderar los comentarios.
  • Legitimación:  Por consentimiento del interesado.
  • Destinatarios y encargados de tratamiento:  No se ceden o comunican datos a terceros para prestar este servicio. El Titular ha contratado los servicios de alojamiento web a Nominalia que actúa como encargado de tratamiento.
  • Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional: Puede consultar la información detallada en la Política de Privacidad.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.