Naixements d’investigadors i investigadores de renom, avanços científics i curiositats presenta el Calendari científic escolar 2021, que recull un aniversari científic o tecnològic per a cada dia de l’any. El calendari i les guies poden descarregar-se gratuïtament  i també s’han imprès 3.500 còpies que es difondran a centres educatius.

 

Font: CSIC

Naixements d’investigadors i investigadores de renom, avanços científics i curiositats com aquestes formen part del Calendari científic escolar 2021, que recull un aniversari científic o tecnològic per a cada dia de l’any.

La segona edició d’aquesta publicació és fruit del Instituto de Ganadería de Montaña (IGM), centre mixt del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i la Universidad de León, i ha tornat a comptar amb la col·laboració d’un ampli nombre de professionals d’educació i d’altres persones voluntàries en la cerca d’aniversaris i el disseny d’activitats complementàries.

Dirigit fonamentalment a l’alumnat de Primària i ESO, el calendari està acompanyat d’una guia didàctica amb activitats que poden ser adaptades a diferents franges d’edat i assignatures

Dirigit fonamentalment a l’alumnat de Primària i ESO, el calendari està acompanyat d’una guia didàctica amb activitats que poden ser adaptades a diferents franges d’edat i assignatures, així com per un compte de Twitter (@CalCientifico) que publica les efemèrides diàries.

El calendari i les guies poden descarregar-se gratuïtament a la pàgina web de l’IGM i també s’han imprès 3.500 còpies que es difondran a centres educatius. Per a afavorir la seva utilització a les aules, els materials estan disponibles en castellà, anglès, asturià, català, basc i gallec.

CSIC

“Esperem repetir l’èxit de l’edició passada, quan varem superar les 7.000 descàrregues en les primeres 24 hores i les 50.000 en les dues primeres setmanes”, explica Pablo Gutiérrez Torral, coordinador del projecte. “Enguany, hem posat l’accent en l’accessibilitat i per això, entre altres coses, el calendari es facilita també en text pla, la qual cosa permet la seva recepció mitjançant sintetitzadors de veu, lectors de pantalla o línies Braille”, afegeix.

“En la cerca i selecció d’aniversaris hem fet un esforç per a posar a la disposició de l’alumnat models referents pròxims que promoguin les vocacions STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques). Per a això, hem assegurat la visibilitat de les dones científiques i tecnòlogues, seguint el principi de paritat en la selecció de les efemèrides. També hem intentat donar projecció a persones i troballes contemporànies i de camps de recerca el més variats possible, com la biomedicina, l’astronomia, la química, l’agricultura, la música, el folklore, les ciències de la mar o la filologia”, agrega l’investigador del CSIC.

El Calendari científic escolar 2021 és un projecte de l’IGM que compta amb finançament de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT), adscrita al Ministerio de Ciencia e Innovación. La iniciativa ha rebut la col·laboració de nombroses entitats, com el Instituto Geológico y Minero de España, les universitats de California-Davis i A Coruña, la Cátedra de Cultura Científica de la Universidad del País Vasco, la Academia de la Llingua Asturiana, la representació del CSIC a les Illes Balears, la Asociación Española para el Avance de la Ciencia, Europa Laica, el Círculo Escéptico o la Casa de las Ciencias de Logroño.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.