El Consell de Ministres, a proposta del Ministerio de Educación y Formación Profesional  (MEFP), ha aprovat la distribució a les CCAA de més de 300 milions d’euros del Mecanisme de Recuperació, Transformació i Resiliència per a l’impuls de la Formació Professional. D’aquests, 43.737.261 es destinaran a Catalunya. 

 

Ahir, el Govern va aprovar la distribució de 301.065.389,26 euros a les comunitats autònomes procedents del component 20 del Mecanisme de Recuperació, Transformació i Resiliència (MRR), dedicat a l’impuls del Pla de Modernització de la Formació Professional que està desenvolupant el MEFP. A Catalunya es destinaran 43.737.261.

Aquesta quantitat, corresponent a l’exercici 2021, forma part de la inversió total de 2.075,4 milions d’euros que el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya destina a la modernització del sistema de Formació Professional fins a 2023.

Entre els objectius als quals van destinats aquests fons, destaca el desenvolupament del nou sistema d’avaluació i acreditació permanent de competències bàsiques i professionals

La distribució entre les CCAA es duu a terme a través d’un Programa de Cooperació Territorial Extraordinari, d’acord amb diversos criteris relacionats amb la població activa, la dispersió geogràfica, el nombre d’empreses o el perfil demogràfic, entre altres.

Entre els objectius als quals van destinats aquests fons, destaca el desenvolupament del nou sistema d’avaluació i acreditació permanent de competències bàsiques i professionals, per al qual es destinen 115,71 milions d’euros. La previsió és acreditar les competències d’al voltant de 450.000 treballadors i treballadores en aquest any i arribar a tres milions en 2023.

Actualment, segons la EPA, el 46% de la població activa manca d’acreditació professional, malgrat exercir la seva activitat laboral diàriament, la qual cosa dificulta el seu accés a millors ocupacions i millors condicions laborals.

 

Cicles bilingües de Formació Professional

A més, l’acord recull fons destinats a la conversió de cicles de grau mitjà i grau superior en bilingües. Per al present exercici econòmic, preveu la formació d’uns 20.700 alumnes i alumnes en cicles bilingües, amb una inversió total de 93,285 milions d’euros.

També es destinaran 72,72 milions d’euros al redimensionament de l’oferta formativa de Formació Professional durant el curs 2021-2022, amb la creació de 38.789 places, per a aconseguir en un termini de tres anys 135.000, que se sumaran a les més de 60.000 places creades el curs passat.

La distribució de fons aprovada també recull la conversió d’aules en espais de tecnologia aplicada amb una inversió per a aquest any de 12,14 milions d’euros

La distribució de fons aprovada també recull la conversió d’aules en espais de tecnologia aplicada amb una inversió per a aquest any de 12,14 milions d’euros. En aquest exercici es convertiran 220 aules, amb l’objectiu d’arribar a les 638 en tres anys.

El MEFP també assigna enguany altres 4,76 milions d’euros a la creació de 457 aules d’emprenedoria, potenciant així els recursos necessaris perquè els estudiants puguin crear els seus propis projectes empresarials facilitant-los els mitjans i una orientació professional que els ajudi a aconseguir els seus projectes. Se sumaran a les 496 aules ja creades amb fons de l’any anterior.

Quant a la línia relativa a la formació en digitalització i sostenibilitat aplicada als sectors productius, s’assignen 2,43 milions d’euros per a la formació aquest any de gairebé 25.000 docents.

Amb aquests fons, que seran sotmesos a la seva aprovació en la Conferència Sectorial d’Educació, es dóna continuïtat i impuls al Pla de Modernització i Formació Professional presentat al juliol de 2020.

Paral·lelament, el Govern vol que els alumnes inscrits en la Formació Professional Superior puguin cursar matèries optatives en les facultats, i viceversa, segons l’avantprojecte de llei d’FP que ultima l’Executiu.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.