El Pla d’inici del curs escolar 2021-2022 en l’actual context de pandèmia suposarà que tots els centres educatius comencin el proper 13 de setembre les classes de forma presencial i amb la mascareta a les aules. Com a novetat, l’alumnat vacunat amb la pauta completa no haurà de fer quarantena en el cas que sigui contacte estret d’un positiu.

 

Segons una compareixença conjunta del conseller d’Educació, Josep Gonzàlez- Cambray, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon i la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, “les classes seran presencials i segures, els alumnes aniran amb mascareta, no s’hauran de confinar aquells grups que ja estiguin vacunats amb pauta completa encara que hagin sigut contacte estret d’un positiu i les zones comunes, com els patis, ja es podran compartir entre diferents grups. Si a l’espai exterior hi ha un únic grup de convivència podran anar sense mascareta”, ha explicat la portaveu. Plaja ha subratllat que aquestes pautes de funcionament que marcaran l’arrencada del curs s’aniran revisant de forma permanent.

Des del Govern s’ha posat èmfasi que torna a ser un curs en context de pandèmia, amb la variant Delta. La portaveu ha remarcat que  “l’objectiu últim dels responsables d’Educació i Salut ha sigut mantenir el just equilibri per aconseguir el millor funcionament de les classes i els espais de lleure sense deixar d’aplicar totes les mesures de prevenció necessàries de la manera més còmode possible”.

L’alumnat vacunat amb la pauta completa no haurà de fer quarantena en el cas que sigui contacte estret d’un positiu

L’Executiu ha destacat la necessitat de vacunar a tot l’alumnat major de 12 anys. “Els deures més importants que tenen els nostres joves i les seves famílies abans del 13 de setembre és vacunar-se. Com més aviat tinguem més alumnes vacunats amb pauta completa, més segurs seran els centres”, ha explicat la portaveu.

Plaja ha fet un agraïment públic en nom del Govern a tots els professionals de la comunitat educativa, al conjunt de l’alumnat i també a les seves famílies “per haver fet possible transformar una voluntat en una realitat: en temps de pandèmia les escoles són segures”. En aquest sentit, ha explicat que “mantenir les escoles obertes s’ha demostrat una decisió indiscutiblement encertada i això ha estat gràcies a l’esforç de tots ells”.

 

Escoles obertes i presencials

El curs 2021-2022 serà completament presencial a totes les etapes i mantindrà els grups de convivència estable, tal com ha detallat el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray: “El 13 de setembre obriran tots els centres educatius de Catalunya amb el 100% de presencialitat a les aules. Tindrem totes les escoles obertes per tots els cursos i tots els nivells educatius. El nostre alumnat anirà a l’escola cada dia perquè l’escola s’ha de fer des de l’escola. No hi ha alternativa a les escoles obertes”.

Les famílies podran entrar als centres educatius, segons el Pla del Govern d’inici del curs 2021-2022 que arrenca el proper 13 de setembre

Els centres s’organitzaran a través dels grups estables, com va passar el curs anterior. Aquest fet facilita la traçabilitat dels possibles positius que es donin, i per tant, permet una gestió precoç dels casos i dels seus contactes. Els centres educatius d’arreu del territori disposen des del passat mes de maig del Pla d’actuació davant la pandèmia, i el que avui han presentat els dos consellers és una revisió del pla, tenint en compte la situació epidemiològica actual, el calendari de vacunació i la variant Delta predominant: “Aquestes variacions al document de maig no impliquen adaptacions organitzatives per als centres, els centres ja tenen fet les seves organitzacions”,  ha expressat el conseller Gonzàlez-Cambray, que ha afegit que “aprendrem del que hem fet el curs passat i mantenim pràcticament totes les mesures sanitàries arreu del país. Adaptem mesures, no les relaxem”.

Així, respecte les mesures ja presentades al maig s’introdueixen alguns canvis:

 • Al pati, dins del mateix grup de convivència estable, no cal dur la mascareta.
 • Les famílies podran entrar als centres mantenint totes les mesures sanitàries: si l’entrada al centre es fa pel pati l’alumnat podrà ser acompanyat per part de la família; es permet l’adaptació a l’educació infantil; i les reunions amb les famílies seran preferiblement virtuals –tot i que segons el context es pot valorar format híbrid amb totes les garanties-.
 • Es recomana iniciar les extraescolars a l’octubre, amb recomanació de 10 alumnes per grup i màxim de 15 si l’espai permet mantenir les distàncies de seguretat.
 • Les festes escolars es podran fer amb presència de les famílies sempre en espais exteriors, sense aglomeracions i amb distància, mascareta i recomanació que les persones estiguin vacunades.

El titular d’Educació ha manifestat que “no és un pla inamovible per a tot el curs, sinó que algunes de les mesures que s’hi proposen podran variar en funció de l’evolució de la pandèmia”. Per això, ha avançat, “seran d’aplicació tot el primer trimestre del curs, fins Nadal. Anirem valorant i decidint com afrontem el 2n i 3er trimestre de curs en funció de l’evolució de la pandèmia i del calendari de vacunació”.

El conseller ha posat de manifest la importància de la vacunació per aturar la propagació del virus, i ha anunciat que els departaments d’Educació i Salut van adreçar a finals de setmana una carta a les famílies demanant que vacunin als fills a partir dels 12 anys.

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja i el conseller de Salut, Josep Maria Argimon durant la roda de premsa / Departament d’Educació- Generalitat de Catalunya

 

2 milions de vacunes al setembre

Per part seva, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha ressaltat que en l’inici de curs d’enguany tenim una eina per abordar la pandèmia que fa un any no teníem i per la qual ara hem d’apostar: la vacunació. “En les properes setmanes i mesos ens juguem molt per poder encarar la tardor de la millor manera possible”, ha emfatitzat el conseller per marcar-se un objectiu principal: arribar a administrar al setembre 2 milions de vacunes. En concret, 1 milió a la població d’entre 12 i 18 anys i 1 milió a les persones que encara no tenen pauta completa de vacunació.

El titular de Salut ha explicat que en el grup d’edat d’entre 12 i 15 anys hi ha un total de 343.953 persones de les quals 160.765 (47%) encara no han iniciat la vacunació

Argimon ha argumentat que aquesta fita numèrica va ser assolida al juliol i és assumible al setembre: “Durant tot l’agost ho hem tingut tot a punt, i ara també: és clau aconseguir-lo per guanyar terreny a la pandèmia; si aconseguim el màxim nombre de persones vacunades, li posarem més difícil al virus i l’escola esdevindrà encara més segura”, ha dit Argimon abans d’enumerar algunes xifres de vacunació on encara hi ha molt marge de millora.

En aquest sentit, el titular de Salut ha explicat que en el grup d’edat d’entre 12 i 15 anys hi ha un total de 343.953 persones de les quals 160.765 (47%) encara no han iniciat la vacunació, 39.078 (11%) ja tenen la pauta de vacunació completa, i 144.110 tenen administrada una primera dosi.

Al grup d’entre 16 i 19 anys hi ha un total de 319.173 persones de les quals 103.444 (27%) encara no han iniciat la vacunació, 170.683 (53%) ja tenen la pauta de vacunació completa, i 45.046 tenen administrada una primera dosi.

I pel que fa al grup d’entre 20 i 29 anys hi ha un total de 708.390 persones de les quals 287.046 (41%) encara no han iniciat la vacunació, 349.162 (49%) ja tenen la pauta de vacunació completa, i 72.182 tenen administrada una primera dosi.

Per últim, Argimon també ha demanat “prudència” per a les properes setmanes, tot i la millora de la situació epidemiològica, força similar a la de fa un any. De fet, Argimon ha recordat que, a diferència del curs passat, ara els grups amb major incidència són els dels joves (que ara iniciaran l’escola, l’institut, la universitat o la feina), així com també que ara encara hi ha 400 persones a les UCI: “Partint d’aquesta xifra, no ens podem permetre un rebrot o un repunt, per petit que pugui ser”, ha subratllat.

1 COMENTARI

 1. No sé si aquestes mesures sóm massa compatibles amb la recomanació de prudència. És sabut que els vacunats poden contagiar, igual que els asintomàtics. Per tant, si hi ha un brot i només fan quarentena els no vacunats del grup, aquests vacunats podran contagiar la resta al pati, perquè allí no hi ha grups bombolla ni de broma. Si a més a més les famílies poden entrar al centre sense que se’ls faci ni una prova de temperatura, això sembla més aviat allò de ca l’ample. Tot plegat, política d’aparador.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Información básica sobre protección de datos Ver más

 • Responsable: Fundació Episteme.
 • Finalidad:  Moderar los comentarios.
 • Legitimación:  Por consentimiento del interesado.
 • Destinatarios y encargados de tratamiento:  No se ceden o comunican datos a terceros para prestar este servicio. El Titular ha contratado los servicios de alojamiento web a Nominalia que actúa como encargado de tratamiento.
 • Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos.
 • Información Adicional: Puede consultar la información detallada en la Política de Privacidad.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.