En 2021 se celebra a diverses seus d’Iberoamèrica el VI Festival de Nanociència i Nanotecnologia ’10alamenos9’, que pretén acostar a tots els públics l’escala nanométrica i donar a conèixer com les seves múltiples aplicacions podrien canviar les nostres vides. Una dels seus principals iniciatives és el concurs de nano-relats «Caben muchas historias en el nanomundo: ¡Cuentanoslas!», en l’organització del qual participen diverses unitats i centres del CSIC.
Font: CSIC
Dirigit a estudiants de 3r i 4t de l’ESO, Batxillerat i FP Bàsica o Grau Mitjà que al final de 2020 tinguessin entre 14 i 17 anys d’edat, el certamen convida a l’alumnat a escriure textos amb una extensió màxima de 200 paraules relacionats amb la nanociència i la nanotecnologia. L’enfocament serà completament lliure: aventures, ciència-ficció, fantasia, relat social, poesia, etc.
El certamen convida a l’alumnat a escriure textos amb una extensió màxima de 200 paraules relacionats amb la nanociència i la nanotecnologia
El concurs consta de dues categories –14 i 15 anys, d’una banda, i 16 i 17, per un altre– i dues fases: una que es desenvoluparà en diferents seus –Andalusia, Aragó, Astúries, Catalunya, Comunitat Valenciana, Madrid; Costa Rica i El Salvador– i una altra de caràcter internacional. En cada seu, els autors o autores dels relats guanyadors rebran un premi consistent en 200 euros en metàl·lic, tauletes o visites a centres de recerca. A més, passaran automàticament a la fase internacional, en la qual es triarà un relat per categoria, l’autor o l’autora de la qual rebrà una tauleta.
El termini per a la presentació de relats varia segons la seu –27 de març a Astúries, 5 d’abril a Catalunya, 9 a Aragó i Madrid o 14 a la Comunitat Valenciana–. Els noms de les persones guanyadores en cada seu s’anunciaran a la fi d’abril i els de la fase internacional el 15 de maig.